Her Journey Through Life

Posted by suealeen

Her photos collection from day 2 until now... have fun! Featured actors - my mom, my sister, Mastura and Adam. Me and husband? Let us remain low profile. ...

A Bill of Rights For Parents of Kids With Special Needs

Posted by suealeen

We, the parents, in order to form a more perfect union, establish justice, insure tranquility (and sanity) and promote the general welfare of our families, do ordain and establish this Bill of Rights. We have the right to expect our kids to be seen for who they are as individuals, not as labels or diagnoses. ...

24 Hours To Live

Posted by suealeen

She was a healthy baby in the womb. We, and even my gynae, could not predict that she'd born as a preterm baby. Even worst, we did not know her gender until she was born (her positions varies everytime we 'looked' at her). Everything was ok and everything happened so fast too! This journey was and is actually her destiny! She chose to be the one. ...

Finally... she laughs with sounds!

Posted by suealeen

Remember this entry? I wrote "I'm waiting for the moment she'll laugh at me!". Dia sangat² susah senyum dan gelak, ok. As I was surfing and blogging this afternoon, I heard several 'weird' sounds. Eh.. is there something wrong with my daughter? *in my head I hope that it won't be fits/seizures.. bad thought!* When I checked and looked at her, these are what she's doing (until now.. oh! Dia masih belum berhenti sebab siblings dia masih melayannya):. ...

Weary Eyed I Fight..

Posted by suealeen

Weary eyed I fight- for my child who has not a choice. I never imagined I’d engage in a relationship between this child’s senses and her brain. They often do not communicate well, and so I act as mediator, interpreter, and confidant. My hope is that one day my beautiful girl will do this for herself. I use whatever means necessary, although the strength to do so does not come from me. My strength is drawn from her adamancy to be, and to be okay. Her tenacity to cope- gives me the tenacity to try one more thing, one more day. ...

May 13, 2015

Hidup : Pilihan Antara Yang Baik dan Yang Buruk

Bismillah.

Ya.. hidup ini adalah pilihan antara yang baik dan juga yang buruk.

Entah kenapa bila saya keluar dari rumah untuk mengambil anak saya di sekolah, berada di sini, di dalam kereta ini sementara menghantar dan menunggu anak-anak, seolah memberikan saya macam-macam ilham untuk menulis.

Untuk yang bertanya ke mana hilangnya saya beberapa hari ini, just in case you're wondering, I'm fine. Doing great. Cuma Ahad & Isnin kurang sihat hingga menyebabkan suami saya mengambil cuti untuk mengambil dan membawa anak ke sekolah serta menjaga mereka yang kecil di rumah. 

Saya tumbang.

Saya tidak hamil.

Saya cuma maju ke depan.

Entah mengapa juga saya teringatkan ayah. Ya, dia sering sahaja dalam ingatan saya. Nasihat-nasihatnya tidak akan saya lupakan.

Yang terkesan di hati, "Biaq orang buat hang, hang jangan buat kat orang".

Maksud dia, jangan cuba balas kesakitan yang kita terima hanya untuk membuktikan kesalahan orang lain.

It won't work that way.

Walau sungguh saya akui ketika saya mula merasakannya terasa seperti mahu ditumbuk sahaja wajah yang menyakiti hati itu.

Kata Nabi s.a.w. "Orang yang kuat itu adalah orang yang menahan diri bila marah".

Jika tidak kerana Baginda s.a.w. yang berkata seperti itu sudah tentu saya melakukan apa yang saya rasakan. He's messenger of God. Tak ikut caranya nak ikut cara siapa lagi kan...

Talking about 'baran' in my gene.

Saya bukanlah seorang yang lembut. 

Seperti orang Arab yang gasar, sebelum kehadiran Nabi s.a.w. Kehadiran Nabi s.a.w. mengubah segalanya. Bayangkan Saidina Umar r.a. yang tegas dan garang, bertukar wataknya setelah menjadi sahabat Nabi s.a.w. Di tengah malamnya, merendah diri menitiskan air mata sebagai seorang hamba.

Pitaya kanan KKU tiada ekor

Dan jika tak kerana berumahtangga dan mempunyai anak-anak terutamanya setelah melalui pengalaman bersama Syafiah serta membela pula kucing kurang upaya, saya tidak akan tahu apa yang akan terjadi kepada saya ketika ini.

And it's true, what we've experienced definitely have purposes. Just to shape us to be 'us' currently and to be better in future. To be a professional Muslim.

Kalau diberi pilihan antara bergaduh/berselisih/berburuk sangka dengan memanjangkan silaturrahim dan mengalah, saya lebih pilih panjangkan silaturrahim dan mengalah. 

Even over my pride pun.

Walau pun nampak macam kena buli, orang ambil kesempatan.

Panjangkan silaturrahim dan memaafkan lebih kepada sunnah. Memanjangkan usia dan melapangkan hati.

Tidak, entry ini bukan untuk bajet bagus. Malah saya bukanlah insan yang baik. 

Saya sedar diri sentiasa membuat dosa bagaikan pepasir di pantai. Terlalu banyak. Maka mencari gaduh tidak termasuk dalam senarai di ketika ini.

Di usia ini, apa yang saya lakukan adalah hanya mencari redha dan keampunan Ilahi atas dosa yang maha banyak ini....



May 11, 2015

Percubaan Mengemaskini Entry Melalui Telefon Pintar

Bismillah.

Ini merupakan percubaan menulis blog melalui telefon pintar.


Gambar sekadar hiasan sahaja.

 

May 9, 2015

Tentang Hand Orthosis/Splint


Bismillah. 

Kak Piah kalau dipakaikan hand orthosis memang menzahirkan betul tak puas hati dia. 

Masam. Tak gembira. Tapi wajah kekal jelita gitu.



HO ni kalau local depa dok panggil 'splinter/splint' ja. Ada gak AFO (ankle-foot orthosis) untuk bahagian kaki. 

Kak Piah pakai HO sebelah kiri. AFO pun sebelah kiri sebab bahagian kiri badan dia stiff sikit. 

Sebenarnya nak bagi biasa. Sebagai alat bantuan. 

Bila pakaikan seolah bagi signal ke otak dia:
"tangan hang boleh bagi lurus"
"tangan hang boleh guna lagu len"
"tangan hang boleh buat macam-macam benda lagi". 

Bagi bahasa laymen ja na.. senang nak faham... 

Pernah bertahan pakai dari tengah malam sampai ke pagi.

Tapi biasanya sejam dua dia dah bising. 

Sama ada kami cabutkan atau dia cabut sendiri guna tangan kanannya. Tangan kanan berfungsi dengan sangat baik sekali, alhamdulillah.

By the way, she looks so gorgeous in purple.

And happy weekend, peeps!




Blog Widget by LinkWithin

Archive

Contributors

My Facebook



 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

Fresh Template by NdyTeeN.