Jul 19, 2009

Apa Syafiah dok buat tu?


Apa Syafiah tengah buat ni? Gambar gelap sungguh la!



Oh.. dia sebenarnya tengah pijak embun di atas rumput di waktu subuh. The best thing about her is she wakes up very early in every morning. Dan lagi, semasa melakukannya dia tidak mengangkat kakinya.

Sensory Skills are simply the 5 senses of our body that most everyone has been blessed in having. These senses allow us to see, hear, touch, taste, and smell. Some people believe there is a sixth sense. However, except for the movie "The Sixth Sense", this sense is not recognized as being official so that won't be a part of this article. Let us not "see dead people." J Getting back to reality. these five senses develop mainly in our much younger years. Therefore, it is good for you (parent, grand parent, etc.) who has some connection with children to be aware of the child's senses development when seeking out toys, games and activities to enhance playtime.

Your child's sensory development can be encouraged by the stimuli you surround the child with. For seeing, it could be a crib mobile in the first months of life. For hearing it could be a music box played within the child's room at bed time. For touch, you might place a small furry toy in the crib for your baby to grasp and feel. For taste, .well your baby will want to put about everything in his/her mouth. For smell, you might have your child in the kitchen to smell all the aromas while the meal is cooked.

Every sense can be helped a little through the activities and "educational" toys you select for your child. Some will be more of benefit than others. As a young child, toys with different textures are always good for touch. Many times it seems that a baby can run her/his hands on a textured toy for a very long time before acclimation sets in. For hearing, your child will soon yearn to see how practically everything sounds when banged against another.

[...]

Later, she had her breakfast and bathed. Around 9.45 am, went to DEMC. She got her 1 1/2 years jab yesterday. Vaccine for hib meningitis, diphteria, pertussis (whooping cough), tetanus and poliomyelitis (polio).

She also got these when she returned home:




Her pediatrician suggested PediaSure to increase her weight. Her weight is static at 7.35 kg, which is so underweight even though she eats and drinks her current milk a lot. Hari ni nak survey harga but I know it'll be definitely sangat mahal la. Anything for you, dear daughter!

Ikut dia, semua susu dia sebat je, tak kiralah BM atau FM. Kalau berat badan lambat naik camne la nak lakukan pergerakan yang lain - nak duduk, meniarap, etc. Potensinya sangat besar. Saiz kepala takleh turun dah. Menanti berat naik bagai menantikan si kura² yang berjalan. Oh, bab ni takleh la cakap biar lambat pun tak pe cam cite kura² dan arnab tu. Lambat karang tulang dia makin keras, tapi dia masih tak mampu buat apa². Definitely, we need to do something about it.

Here are some other pictures of her yesterday:


Mula² pandang je.


Pastu start la masuk jari dalam mulut. Middle finger plak tu!


"Sengal la gusi ni, ibu"


She was playing all day long again yesterday. From the time she returned home until the night came. She improved a lot on turn on side skills. Kiri-kanan, kiri-kanan.. lama² dah tak dok atas tilam lagi dah.






12 comments:

Noina said...

hurmm..klu tin besar dalam RM 118.00 tak silap la..klu kecik Rm 60..klu tak silap la..Nabila pun minum jugak..doc suh naikkan berat..Tak naik2 gak cam Syafiah..huhu..

Syafiah nak susutkan kepala..Nabila pulak nak besarkan kepala..Syafiah kasi sket yek kepala tu..Nabila nak besokan kepala dia..hehe

Dayah said...

Shafiyah ni beza sebulan je la dgn SI..tapi sekolah nanti lain tahun sb Shukrina 2007..

smua susu sebat..tak kisah.janji sihat n berat naik..ok . SI pun sebat smua makanan..

Kerikil Kehidupan said...

Salam sue..samalah mcm iman..kurang berat badan..Akak pun dah beli pediasure tu..beli ten kecik jer..kat tesco 59.90..kat carefour 56.90..Nasib Iman nak minum..

Moga syafiah, nabila dan iman sama-sama naik berat badan...

Buat sue..masih down lagi ker? Sabar yer..

Zuhaini said...

oh.. pediasure untuk tambah berat badan ya..? kalau saya tau, dah lama saya sumbat alia dengan susu ni.. haha :)

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

last month i try bg Miya pediasure coz dia kurang makan. byk main & nak ambil shortcut by minum susu aje. makan 2-3 suap then nak susu.

so i bg la pediasure perisa vanila. then habis setin i sedar anak i dah put on weight. pipi labuh & perut besar. seluar boleh ketat. kena pegi shopping sluar baru.

so decided to stop sebab tgk selera makan pun dah ok. so bg FM toddler yg dia biasa minum sebelum ni.

tau tak, dia tak nak FM tu dah! dia buat muka bila mula2 rasa FM tu. then papa dia suh try tambah milo 1 sudu. bg semula, terus laju dia minum.

cis..rupanye dah sedap minum pediasure vanilla tu, FM plain tu dia leh komen tak sedap. mujo la dia tak reject BF. so dlm hati i bangga la, pikir my BM ni mesti sedap gak.

so nnt tgk aa anak dara u pun mesti selera gitu gak. I believe it will be good for her.

mirah said...

Mirah tak pernah pula try letakkan khadijah atas rumput tu, maklumlah rumah kami ni takde laman berumput.

Btw oh ya ke pediasure blh naikkan berat badan? seems so ramai yg komen tu. Huh khadijah pun underweight sgt..Taktahu lah ni kena consider bg Fm pulak ke?..

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

to mirah, pediasure ni bukan FM. dia food supplement. dia ada macam2 extra nutri yg satu botol sama cam 2 mangkuk. itu yg budak boleh naikkan berat badan tu.

experts syokkan utk budak normal but under weight, bg max 225ml aje sehari. kalau over takut obese. tp kalau budak yg mmg ada prob nak naikkan berat badan or sakit dalam hospital, pead akan rekomen diffrent dose pulak.

kalau lat australia ni, kalau nak bg anak pediasure kena ada surat dr nurse or doctor dulu.

suealeen said...

Noina:
Kepala Syafiah dah takleh susut la, Ina. Maintain je. Sebab ia dah keras. Anak² kita ni sepesen kot gamaknya. Tu yang susah nak naikkan berat badan dia tu.





Dayah:
Oh adakah Syafiah akan bersekolah di sekolah biasa atau sekolah khas? Ahhh.. tak nak pk la tentang benda ni.





Kerikil Kehidupan:
Camne Iman tak nak minum, PediaSure tu sedap kakkk…

Thanks jugak sebab concern kan saya yang weng² minggu lepas.





Zuhaini:
Zu, hang jangan sumbat bebanyak. Satgi tak pasai dia obes pulak.





Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful":
PediaSure ni memang sedap la.. Mak dia pun ada minum gak semalam nak rasa punya pasal. Aci dak? Hahaha.. no wonder kalo ada yang ter’overweight’ kan..

Susu ibu sedap gak kot. Pernah rasa masa kecik tapi dah tak ingat la rasa dia camne.. hehehe.

Hopefully Syafiah boleh membesar bagai juara. Dia makan kuat, minum susu pun kuat. Tengok dia sebat PediaSure semalam ada harapan insyaAllah. Mak saya kata, ”Dulu Syafiah minum susu mahai badan dia pejal, la ni tak berapa nak pejal dah”. Aduhh.. menyesal daku!





mirah:
Sepesenkan anak kita ni. BF pun bagi gak, Mirah. Tapi supplement lain kena ada la jugak kot. Sebab anak kita dah makin berusia. Tak salah try.. risau gak kita ni jadi mak budak² ni bila berat dia dok tang tara tu ja.





Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful":
Thanks for the info. Sangat skerr! Menyebabkan daku mengorek info yang lain jugak! :D

ita zakaria said...

comel lak ai die gigit2 jari tuh. ooo, syafiah pun dah pandai melasak erk. same cam sarra. x sampai setengah jam baring, tilam ke mana, dia ke mana... xper2. tuh kire perkembangan gak kan syafiah...gud work!

suealeen said...

ita zakaria:
Dia kuat betul memusing tambah hari ni. Jap tengok straight, jap 180 darjah, jap 270... 3-4 kali pusing ada kot sepanjang petang ni. Pastu nak tido mesti dia mengiring...

ummu Masyitah said...

salam,Syafiah..
auntie tengok Syafiah di embunan tuh terasa best dan bersemangat pula.

suealeen said...

ummu Masyitah:
Wsalam.. kita kena selalu bersemangat untuk anak kita!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin