Jul 6, 2009

Syafiah and her flashcards

Not so expensive. RM12 only. Here's how it's look like:



I showed one of them to Syafiah while saying "Unicorn in a uniform" loudly:


Tak sangka dia terus sentuh. I thought she wouldn't do anything. Sori.. mak tak alert anak mak dah fokus sket ok! Demoralizekan anakku saja. You go, girl! Keep on amazing your mom.


"Saya nak keluarkan unicorn dari kad ni!". Scratch.. scratch!


"Kenapa unicorn ni tak nak keluar pun? Help! Keluarlah!"


"This is yellow!"


"What is this? Blue? Red? Mom, I need to feel this unicorn. How does it feel?".


Boleh nampak dia fokus kan... saya yang tak perasan. Bad mother! But still praise be to God, alhamdulillah.








p.s. : Setiap anak memang ada potensi untuk menjadi cerdik. Terpulanglah kepada kita nak mencorakkannya sama ada untuk menjadikan dia terus pandai atau kita sendiri yang memandang dan merendah-rendahkan dia.

10 comments:

Mama Qaseh said...

good gurl syafiah!!..

| Krsty Pinky | said...

mane beli flash card ni?
ade hr tu cr2 gaks..
tp x kejumpaan..
ingat nk tunjuk kat Mawar..
tapi awal sangat ke x eks?hehehe..

mirah said...

oh she's smart!
Mirah juga terkejut bilamana khadijah tetiba pandai pointing her finger kalau dia baca buku, kononnya baca lah tu. Agaknya dia tgk je apa kita buat kan pastu slowly ikut...

sya said...

wah,
bagusnya syafiah...
dah ada kemajuan..
teruskan berusaha mama syafiah.. :)

tapi memang kelakar kan, bila diorang ingat benda tu boleh ditarik keluar... itu menandakan dia faham gambar tu seperti objek..

macam darwisy dulu, dia pergi jilat gambar biskut tu.. dia ingat boleh makan kut.. hehehe.. kejam mama dia ni kan?

Rozy said...

Go Girl Syafiah!
Aunty doakan Syafiah sihat dan bijak!

Cikpid said...

Alhamduillah..Syafiah yg comel, rajin belajar yer...

Zuhaini said...

wah.. bagusnya.. :) kira teliti jugak syafiah ni eh.. :)

nadnye said...

bijak nya.. never underestimate her ability.. keep it up...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

you go gal !..
Sue, sometimes kita mmg tak notice anak kita punya improvement lebih2 lagi bila dah ada dua-tiga orang... kan ?

suealeen said...

Mama Qaseh:
Hari ni hari yang penuh dengan kejutan!





| Krsty Pinky |:
Beli kat Giant, Shah Alam je. Tak pe tunjuk kat Mawar awal² untuk melatih mata dan mind reception dia.





mirah:
Budak² ni memang akan meniru perlakuan/percakapan orang tua. Tu yang kena hati² tu.





sya:
Syafiah sangat jarang dapat melihat objek because her eyes’ reception is not that good. Cuma tak sangka hari ni dia macam nak keluarkan unicorn dari gambar tu.

Seb baik Darwisy tak makan kan biskut tu...





Rozy:
InsyaAllah, ameen.





Cikpid:
Mak dia berangan kuat. Boleh bayangkan dia jadi neurosurgeon or pediatrician lagi. InsyaAllah.. ameen²!





Zuhaini:
Tulah yang tak sangka.. sebab dia ada a little problem with her optic nerves. Mungkin dah regressive cuma akak tak sedar.





nadnye:
How true! Tapi kadang "terunderestimate" juga. Bukan sebab apa.. sebab dah terbiasa tengok dia dalam keadaan "normal"nya tu.





a.z.r.i.n.a.03.07:
Yang ni saya akui. Bila dah ada 2-3 anak ni memang tak berapa notice achievement dia. Yang dua orang tu pun saya tak take port sangat dulu. Tambah yang ni.. Memang la saya berharap tapi takde la letak high hope.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin