Dec 26, 2008

Bila dia mula berborak...

.. terasa gembira sekali. Syafiah macam nak chit-chatting semalam. Berborak riang. Mengadu sesuatu. That's enough to make me smile until today. Every achievement of a preemie with complication like her makes me so proud! Even a smile, a giggle or whatsoever.

Eventhough I've 1 girl + 1 boy before, I haven't counted their milestone like other moms. Seriously. Tapi dengan Syafiah amat berlainan sekali. Mungkin kerana kami telah melalui pahit sepahit hempedu itu sejak dari hari ketiga kelahirannya lagi. Pengalaman itulah yang membuatkan kami sentiasa teruja!

Counting her milestone is incomparable with other kids. Preemie has corrected age i.e. you've to minus the EDD with her born day. Meaning, the EDD is still her benchmark! Thus, the milestone of a preemie should be counted from there. If she's a hydrocephalic, it will double or triple the delay. The motor skills have to be assisted by physiotherapy sessions, either by appointments or initiatively by the parents. Give yourself spaces to attend the therapy sessions or DIY in order to help your daughter.

She's gaining and claiming her weight back. 2 minggu saya meninggalkannya untuk kembali ke dunia pekerjaan meninggalkan sedikit kekesalan pada diri saya. Saya tak salahkan sesiapa bila berat badannya menyusut hampir 700gm. Cuma agak terkejut. Kaki & tangan yang pejal menjadi sedikit kendur.

Di hospital baru kami tahu bahawa berat badannya menurun. Namun selepas op saya dapati, dia makin kuat menyusu. Petanda baik. Mungkin juga disebabkan dia tidak lagi muntah². Bila diangkat terasa badannya memberat. Ibu ini makin menjadi pelupa. I wanted to count her weight during the disharged day but I forgot.

Selepas op juga saya dapati dia lebih manja. Suka diriba. Suka dibelai. Jika mahu tidur, mahu ditepuk. Saya doakan agar perkembangan yang baik terus hadir menjelma dalam kehidupan kami. Harapan yang tidak putus²... insyaAllah.


Note:
I only gave her solid recently as prescribed by her paed. Sebelum tu tak pernah sebab I knew that her digestive system was not mature yet. Anything to do with her, I prefer to refer it to her paed. And so far, I've no regret as what they have prescribed were correct. So to those who intended to do something to your preemie, get advices from the paed first.

19 comments:

mirah said...

Yes, every new achivements yg premie baby buat ni kita akan rasa mcm sungguh besar kan. Dulu masa 1st baby, i never tried to jot down pun, tp skrg mcm2 nak report..hihi tambah lagi dh ada blog kn.

Kalau nk compare dgn normal bby, mmg tak boleh lah kan. Like my khadijah, she's just started to meniarap & pusing2 sendiri since last week at age of 8 months plus, kakaknya dulu meniarap at 4 months old. Lama sungguh rasa nak tgk dia meniarap, bila dh boleh meniarap ni rasa syukur amat..

Moga syafiah makin sembuh...

Jiey^Mien said...

Alamak Kak, i've given solid to Ian bout a month ago i.e. corrected age of 5m. His paed advised to wait till 6 tp another paed kata ok.. Siap ckp xyah tgk corrected age since he's a big boy now. Tp Ian's paed yg pki corrected age tu plak explain premie kena pki corrected age smpi 2 years old. Ni la susah sgt kalau byk kepala. Luckily Ian's taking his solid steadily and he loves it..

Ian starts trying to meniarap at the age of 5 months and can officially do it at 6 and a half month. Minus 2, kiranya starts at 3and managed to do it at 4 and a half.. Tp tu la.. Skrg ni, dh completely stop. Kalau kita letak dia meniarap, dia sdr akan pusing terlentang. langsung taknak. taktau la knape. Paed kata ok jer.. Ntah la..

Betul apa yg akak kata. Everythng yg diorang managed to do, mmg a great thing.. Lagi2 sy yg xde pengalaman jaga anak. Apa yg dia buat n apa yang dia tak buat will make me n hubby wondering, ishh.. ni normal ke tak.. ni ok ke tak.. Susah jgk bila yg kena ni firstborn. Xtau nak compare dgn sape. Mak jiey pn dah x ingt since dh lama x beranak kecik..

P/s - Alamak, terpanjang pulak.. Macam tulis blog kat comment box org.. Sorry, curik byk space.. Peace.. Hugs to Syafiah.. =)

mirah said...

ohh tak perasan td ada footnote kt bwh tu. Khadijah blum start solid lagi nih. Tgh berkira2 nak bg tp my instinct ckp hold dulu, tu tak start lagi.. Tp gigi dh ada sebatang. Macamne tu? skrg dia dh 8 months plus, corrected age 6 months plus lah..

silversarina said...

Alhamdulillah Syafiah dah mula berchatting dan makan solid food...InsyaAllah dia akan bertambah sihat dan semakin comel , tak rugi manjakan dia sebab itu yang diperlukan oleh seorang bayi .

Huggsss for syafiah ye :)

azura said...

k su,
happy dengar syafiah dh mula nk berborak :-)..makin comel dia, tambah2 lagi biler demam..

biler la boleh jmpe kan..

take care ok..peluk cium untuk syafiah n anak2 akak yg lain

azura said...

akak..tambah comel biler senyum..bukan demam :-p silap taip

suealeen said...

Mirah:
lucky you, khadijah dah meniarap. ini budak kechek ni tak meniarap pun lagi... kena xtra patient la jawabnya...

suealeen said...

Jiey^Mien:
as mom we've to be xtra cautious. kalo tengok output dia lembut je, then you should go on. seb baik la paed akak sorang je.. huhuhu...

there's something with his motor skills then. not that something wrong, cuma if benda tu Ian dah biasa buat pastu dia stop, there must be something.

ada beberapa cara/teknik untuk membuatkan anak aktif bergerak yang mana akak tak abih belajar sepenuhnya lagi. deme ni ada senaman, i learnt when i brought her to her therapy sessions. nak demo pun susah.

tak pe.. tak pe... meluah perasaan pada orang yang mengerti. i understand.

suealeen said...

Mirah:
maybe next visit to her paed, you can ask about it. anyway, syafiah sendiri pun dah 2 batang gigi. akak bagi dia biskut baby tu. mula muka pelik je.. pastu lelama suka..

suealeen said...

Kak Rina:
ya Allah, kak... dia ni non-stop nak sembang dua hari ni. kadang dengar macam sebut "ayah".. macam²lah bunyinya...

suealeen said...

Azura:
thanks for visiting... amboi hang.. comey masa demam? hehehe... kat hsb dia ni jadi centre of attention. ada yang kata macam mixed. ye la... mixed utagha dengan tengah. kehkehkeh

luna said...

kagum dgn Sue sekeluarga dan Syafiah :)

sememangnya Allah menguji sebagai asbab utk kita terus memohon rahmat dan mawaddah dariNya..

kita cuma perlu yakin hikmah dan ganjaran dr Allah mmg sgt besar :)

mirah said...

wah syafiah dh ada 2 btg gigi. That's good. I thot khadijah ni pelik sbb tumbuh gg awal, since kakaknya dulu hmpir setahun bru tumbuh gg.

K su, ramai org termasuk lah my mil suh bagi mkn kat khadijah. Pyh tul nak explain. Tp pg td i cakap juga tak nak bg lagi, tunggu jmpa paed dia bln depan. Dan lagi pula, setakat ni nmpk nya khadijah kenyang je dgn susu ummi dia, takde mcm tak cukup mkn pun.. huhu..

Aboo said...

Sis Sue!

Hmm...Mi don spik inglis!

Makin Syafiah makin membesar sihat dan kuat!Tak lama lg, blog ni akan di-update sendiri oleh pemilik sebenarnya..Haha!

Takpe...Mulakan dengan ABC pun takpe ehhh! Alif ba ta pun, OK...Huhu!

Roger!

Dianne said...

I am so pleased to hear of Syafiah's good progress. I know what you mean about counting milestones. Kasihan anak kedua saya (yang tdk ada masalah apa saja)...saya tidak tahu any of his milestone dates!!!

As for food, even though BC was not a preemie, this was a constant challenge for us. He only ate pureed food until he was about 18 months. Tapi sekarang dia sudah bisa makan apa saja yg dia mau (dia baru habis makan biskuit coklat ;-))....

All the best for the new year!!! I hope it's a year full of great developments for your lovely little girl. xo

xo

suealeen said...

Kak Luna:
insyaAllah. saya sedar semuanya mempunyai hikmah. dan jika bersabar hikmahnya berganda!

suealeen said...

Mirah:
mastura tumbuh gigi masa umo dia 5.5 bulan, adam = 6 bulan.. so rasanya tak de la pelik sangat kalo baby tumbuh gigi cepat. 2 batang tu pun tumbuh sekaligus, now going on #3 & 5 on top.

biasalah mak² ni... sabo je...

suealeen said...

Aboo:
dia nak update sendiri? target by the age of 3... can? hopefully insyaAllah..

suealeen said...

Dianne:
i can't wait to count her milestone and hope for positive developments. same goes to me, i can't remember other kids' milestones as good as i remember hers.

all the best to you and your family too especially your BC. it must have been a wonderful year to witness all the positive developments by your kid.

xo

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin