Jun 24, 2009

Projek budak² ni semalam...

Bebudak dua orang tu memang suka sangat membelek diri dalam bilik air.. alah.. main air le tu. Bukannya buat apa sangat pun. Simbah dinding la, perasan mandi dalam tub la.. bla bla bla, yadda yadda yadda...

Kak Bib suggest suruh sental lantai. Eh! Bagus gak eikk.. Dari budak 2 orang tu main air camtu je. Saya suruh la, "Kakak dengan Adam nak mandi lama tak?". Angguk. "Cuci lantai bleh?". Apa lagi.. sukalah dia orang.

Ini bukan kerahan tenaga ye, puan²! Kerja suka rela perlu digalakkan dari kecil lagi.


Adam cuci jamban...


Mastura sental lantai...


Bila ayah dia orang balik dari kerja saya pun report la, "Anak abang 2 orang tu cuci bilik air". Kata dia, "Huh.. padanlah bersih je!". Jangan dah beso nanti banyak je alasan tak nak ringan tulang udah la.

Syafiah pulak buat apa? Cuba teka...




*




*




*




*




*




*




*




*


Syafiah demammmm....


Tapi dia dah baik dah, alhamdulillah. Cuma sepanjang dia demam 1 hari 1 malam tu asyik merengek je la. Tak nak tido sendiri. Asyik nak melekat dan minta kita ni tepuk bontot dia.

Dulu saya amat risaukan dia ketika dia demam. Takut shunt dia malfunction sebab demam yang berulang-ulang adalah salah satu petandanya. Pernah jadi dah dulu masa shunt tu kena jangkitan. Sekarang ni saya risau juga. Risau kot kena sawan. So far belum pernah kena dan mohonlah dijauhkan. Moga Allah peliharalah anak² saya terutamanya Syafiah, ameen!





14 comments:

ibuVouge said...

dapat idea! yeay!
lepas ni nak suruh LA dan LC cuci bilik air la..
suka sangat main bilik air..
comei la syafiah.. mulus saja wajah dia

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

ala tomei nyer die tido... bila ngok baby niy bagi semangat tambah stu lagi jer... hai...

~:|:sara:|:~ said...

cian piah...
jangkitan demam dr aku...huk³...
sorry ye piah ku sayam...
pat² sembuh! chaiyok!!

mirah said...

wah exercise yg bagus tu. Saya masih belum berani benarkan aisyah main air lama-lama. Suatu waktu dulu, pernah saya biar dia main air shower tu,buka kecik je pun. Lepas beberapa kali, dia start selsema, pastu wheezing. Uh siap kena neb tp dia mengamuk taknak, lama juga 2 minggu baru hilang. Since tu, belum berani lagi bagi dia main air lama. Sekarang pun kalau pagi, mandikan dia air suam lagi..

Adwindaa said...

demam??? huhuuu adwan pung demam gakkk... demam dh ok gak tp masih bersisa selsema n batukk... cian kan anak2 bila tak sihat ni kan...

DeLLa said...

rajin2...bgs..kena ajar supaya diorg ringan tulang..

cumelnye syafiah...
sy doakan sue kuat & tabah membesarkan anak2...esp syafiah...semoga anak2 sue sentiasa kuat & sihat..aminnn...

Cikpid said...

sian syafiah demam..

hehehe..bgs kak suh diorang wat keje muda2..xlaa besor kang liat..hehehhe

kak Bib said...

Waaa....idea yg diterima pakai...rajin nya anak buah aku ni...nanti makngah upah ice-cream tak pun bg mainan...

mmg depa suka je kalau dpt kerja. tambah bila berdua. sesambil je...sambil mandi blh je berus2 lantai...(bg anak yg x tahan main air jgn bg tugasan ini....nanti selesema/ semput sendiri juga susah...)

teringat aku masa kecil bila mak buat kuih baulu....aku la yg tukang pukul telur dlm pasu besar....mula2 senang....dah mula bubuh gula dan tepung...liat la plak...hehehe)

suealeen said...

ibuVouge:
Bebudak ni memang suka main air kan.. tak kiralah anak siapa pun.





a.z.r.i.n.a.03.07:
Samalah kita ye.. pantang nampak baby mesti ada hunch nak tambah sorang lagi.





~:|:sara:|:~:
Demam dia sat mai sat tak. La ni Mastura & abang Nen pun kena jugak. Aku dengan Adam dok bertahan.





mirah :
Adam dulu wheezing. Setiap kali dia lasak je jadi semput bunyi itik. Masa usia dia 9 bulan admitted sebab pneumonia. Kena neb. Lepas tu kami selalu bawak dia buat terapi air di air terjun. Alhamdulillah lelama hilang penyakit dia tu. Itulah pertama kali dia kena admit dan neb. Pastu dah tak pernah lagi sampai sekarang ni.





Adwindaa :
Musim agaknya kan.. dah bunyi dah selsema Syafiah tu.





DeLLa :
InsyaAllah.. mohon Allah swt permudahkan segala urusan kami.





Cikpid :
Manusia ni sentiasa berubah. Hopefully tak berubah jadi liat la besar nanti, insyaAllah.





kak Bib:
Bila anak nak wat keja memang patut bagi. Satu sebab melatih dia living skills. Tengok apa yang dia minat. Jika minat satu benda tu, kita sebagai mak pak kena dorong selagi benda tu baik.

Bila Mak Ngah nak mai lagi rumah kami ni? Mak Ngah mai musim El-Nino memanglah panas. Jangka sampai bulan 9 plak tu.
Bila ingatkan zaman kecik² dulu, indeed, kita memang punya great childhood kan.

~:|:sara:|:~ said...

aku pn kena cm tu la...smp kan aku pn x tau nak panggil ni demam apa...sat dmm sat ok..skg ni jet pn sama dmm..berjangkit dr aku..hek³..jgn kena h1n1 dah le...mintak simpang le...takut den!

Intan @ mama ammar said...

ololo syafiah yg cumill. harap2 tak de lah demam lagi ye? Take care from aunty yg cumil juga.

suealeen said...

~:|:sara:|:~:
Aku risau kalo demam tak nak baik ni.. malam ni dah start rasa tak sedap badan.





Intan @ mama ammar:
Mung memang comey... aku pun suka pandang... ooopsss!

F.a.i.z.z.a.h said...

saya nak tanya skit, buat terapi air di air terjun tu mcm maner ye?

suealeen said...

Faizzah:
Boleh baca di entry ni. Thanks sebab sudi singgah!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin