Jul 17, 2009

Minus vs Substract


After returning from school, she'd do her homeworks without much hesitation.


Ibu : "3 minus 1 equal to 2"

Child : "Bukanlah, ibu... 3 subtract 1 equal to 2"

Ibu : Gulp! Tapi ada hati nak melawan anak tu. "Dulu ibu belajar minus la...".

Child : "Tapi Mastura sebut subtract"


'Minus' apanya? Tolaklah... Makcik bukan produk PPSMI. Hahaha... Malu²! Dalam hati terdetik, betapa terkedepannya anak dari ibunya sendiri... haihhh! Mesti korang wonder kan camne makcik sempat ajar anak Matematik masa tengah online. PCku ini tak pernah off waktu siang ok. Sama je macam orang bekerja kat pejabat. Kejap buat keje kat sana, kejap berlari ke sini. Kalau mood rajin, siap masak sambil online.. huhu!








p.s. : Nanti dah berumur sket jangan marah anak online plak sudah la. Sendiri ajar!

7 comments:

sya said...

hehehe.. kak, sama le kita..
balik sekolah pun terus online.. kejap bukak powerpoint taip nota, kejap bukak blog, kejap bukan ratuhati, kejap ngadap anak..
betul2 multitasking.. hahaha

| Krsty Pinky | said...

tara daku yg suri ni pun multitasking..
sometimes ada dpn pc,sometimes lesap jaga mawar..
kalo x,kije x jalan,diri x enjoy..hehehe

DeLLa said...

sy pun kak..multi tasking..tambah plak kalo ade si *tut* kat sini ha...pepandai la cover..adoi..tgh tulis thesis..ngulo jap gi RH...haha

kak Bib said...

yuhuuuu ni lah kita mak2 zaman moden. sambil online leh plak sambil lari2 masak kat dapur n basuh kain...kadang blh sambil call dan bersembang dgn mak...sambil tgn tekan keyboard tak kira la chatting ke berforum ke...mmg menggunakan streamyx ni semaksima mungkin....n call free n unlimited....bestkan!!!!!

suealeen said...

sya:
Sama macam akak ni la. Asal bangun tido je, terus online. Kronik kan.. Tapi kalo line kena block bleh la plak relax je. Heran²!





| Krsty Pinky |:
Ye.. surirumah ni dia tak de jalan lain nak enjoy. Cara paling mudah – online!





DeLLa:
I can’t imagine how our kids’ future would like to be dengan mak yang macam kita ni. "Alah.. ibu dulu pun online, apesal *tut* tak boleh?". Ahhh!





kak Bib:
Takleh bayangkan jadi cam kak Chik tu kan.. no wonder la dia dok lari balik rumah mak. Kita ni masing² Desperate Housewives.

nonnie78 said...

best kan kalu dpt dok rumah sambil bertenet sentiasa? aku yg keje pun kekadang tak smpt nk update blog.. huhuhu.. Syamimi pun slalu sebut subtract tapi aku ajar tetap guna minus.. dah since dulu kita tau minus tu untuk tolak, nak tukar guano??? budak la ni lebih advance dari kita dedulu....

suealeen said...

nonnie78:
Orang keje memanglah tak cukup masa. Mana nak commit hal kerja, mana nak commit hal keluarga lagi. Kira semua jadi supermom gitu!

Tak terbayanglah camne zaman IT bebudak ni akan datang kalo mak dia pun asyik beronline 12 jam sehari.. huk!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin