Aug 14, 2009

Syafiah's first few words...

She loves to talk a lot and loudly. Her mood is always good even when she suddenly wakes up in the middle of the night, she would play and talk until she falls asleep again. I noticed few words she always says recently:

"Enggak" ('No' in Indonesian slang) *entah mana la dia belajar. It must be from our gene.. ahaks*
"Kak" ('Sister')
"Ayah" ('Daddy')

I'm waiting for the moment she will call me, "Ibu...". Last night, my husband gently taught her to pronounce it. I don't mind how long it'll take as even Mastura once called me "Abu" for a long time.

Even though there's no major improvement on her movement, only she could turn left and right quickly, plus sits with assistance with her head not fully straight up, her achievement in other things makes me proud too. Thank God.

Her photos yesterday:












She has a cheeky look, hasn't she?


Her normal sleeping style.


And also this morning:






Ceria je budak ni.. no matter what time
(tapi kadang² tu cepat marah jugak.. hehehe!)


I always talk to her whenever she wants to fall asleep that I trust her, that she will do different things. That she can do most of us can do in life. I believe that our loves, our touches and a good communication will stimulate her brain. And she proved to me that from time to time she's definitely a good child and a good listener.







31 comments:

Mama Qaseh said...

Qaseh lak ade bunyi2 "enggek"..lebih kurang "enggak" kot...kitaorg xde plak maid indon..

AdwanEncem said...

tomey tomey tomeyyyyyy...
nak cium buleh.... nak gigit gak buleh... geram...tomey sgt...muuuaahhhhh....

DeLLa said...

keep up gud work!chaiyok2!!!

Sarah said...

Great work Syafiah!

Jiey^Mien said...

Bestnya Kak..
I wish I could hear the same thing from Ian..
Tapi terpaksa akur.. Hearing impairment will also effect his speech..
:P

Kadang2, kesian bila tengok dia bersungguh2 'baca' pergerakan mulut kita and try to imitate the movement and the sound..

Harap2 ada sinar utk Ian.. =)

Ouh.. Ouh.. Positifnya.. :P

ladybirdluv0ne said...

Saya rase mmg bahasa bb kot..bb saya aritu nk masukkan dlm buai dia ckp enggak satu umah tergelak..

Farah said...

waah bahasa indon pon pandai..belajar mane plak tu..mesti comei je mulut safiah berkata2..good job syafiah!

mirah said...

bagusnya syafiah. Comel je pandai sebut enggak tu. Hihi..

Khadijah tahu sebut abah je, kita suruh sebut ummi pun, jadi abah juga.

sya said...

suka nya tengok mata syafiah.. terutamanya bila dia sengih... :D

hmm, cepat juga syafiah boleh sebut ayah kan.. :)

Lady of Leisure said...

good job kak sue..
saya ada baca kat blog kawan on how to stimulates the right brain, exactly like what u did to syafiah.. iaitu cakap ngan dia masa dia nak tido tengah mamai2 tu sbb masa tu the right brain tengah bekerja n otak kiri tidoq dah.. so apa yg dicakap masa tu akan menyerap masuk ke otak n hati anak2...
ni antara method shichida sbb katanya otak kanan lbh efektif..

hugs and kisses to syafiah..

:)

ita zakaria said...

alahai, comel lah syafiah nih. dah pandai sebut ayah yer..nanti belajar sebut ibu lak eh. best2! gud work sayang...aunty tengah tunggu adik sarra cakap lak. tak kesah lah kalau cakap jerman pun, asalkan bercakap...hehe! sekarang sibuk nganga2 jer...

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

terrer bercerita eek cik minah ni. ok la tu ada reti sepath 2 kata.

cam miya ni, kekadang we all pun prob nak faham. dia sebut "kak, nak, tak, dak" semua seakan2. ni cukup masalah kalau time dia mintak makanan or tak nak makan dah. hehehehhe..

Intan @ mama ammar said...

wah su, berputar2 ko punya featured post tu? Jeles...

Jejari Halus said...

very cute little girl..
slalunya budak lambat ckit nk sebut nama ibu, tp nama ayah cepat je leh sebut..
nyway, smoga syafiah cpt pandai n ceria2 slalu..

suealeen said...

Mama Qaseh:
Maknanya lebih kurang je la ye derang ni. Pernah dengar dalam perut kot.





AdwanEncem:
Memang Syafiah ni selalu geget kat pipi tu oleh mama dia.





DeLLa:
Chaiyok²!





Sarah:
Thanks Sarah...





Jiey^Mien:
Tak pe, Jiey. Ian ada kelebihan kat lain, kena ingat tu.





ladybirdluv0ne:
Agaknya la kan.. kita ni bukan faham sangat bahasa dia orang, ye tak?





Farah:
Dia ambik course senyap² je sampai mak dia pun tak tau dia belajar dari mana.





mirah:
Memang ibu dan ummi ni susah sket derang nak sebut. Mastura dulu dapat sebut ibu pun lambat.





sya:
Mata dia bersinar gembira bila dia sengih kan.. kita tengok pun rasa hepi je.





Lady of Leisure:
Akak ni method shichida pun tak tau pedia. Ignorant is a bliss! Tapi memang selalu wat camtu kat anak². One of the best moments in my life.





ita zakaria:
InsyaAllah satu hari nanti Sarra pun akan pandai bercakap. Takut tak terlayan lak kita dibuatnya. Jerman pun Jermanlah!





Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful":
Hehehe... tak pe.. nanti faham la tu. Kita orang pun tak faham apa Syafiah cakap sebenarnya. Tapi 3 sebutan ni clear je. Entah dia maksudkannya ke tak pun tak tahu la..





Intan @ mama ammar:
Sebelum ni mesti hang landing terus kat entry kan. Entry berkaitan Syafiah ja aku letak kat situ.





Jejari Halus:
Memang betul pun. Senang nak sebut ayah dari ibu. Kak dia panggil saya Abu lama jugak. Dah nasib badan... haha..

addie said...

maybe huruf A lebih mudah disebut dari huruf I.

fisa said...

wah!!!style tdo sma dgn irfan...feveret style x leh ubah...klau ubah cpt jer sdar...

errrmmm klau pnggi Abu ok lg...jgn babu cam ank buah ku pnggil ibunyer...ahaksss...mcm2 sounds kuar dr bby soooo cute...hehehe klau kuar dr org besar yg sihat sure pelik kn...;)

wina said...

yes, cheeky..thats the word!
makin hr makin comei dak syafiah ni

Noina said...

Janji kuar bunyi kan kak Sue..Nabila ni..ckp buuu..tapi kdg2 jadi abu..huhu..pastu nekkk..agaknya nak sebut nenek dia kot..

Dayah said...

definitely Syafiah is a good and smart girl...nanti bila besar cakap sampai ibu tak larat layan kot...

SI pun takleh panggil ummi dgn betul..abi pandia pulak dia sebut..mmg budak2 ni senang panggil ayahnya dulu dari maknye kot...

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

memang tak sabar tunggu moment tu kannn...



p/s: mana address ? sya dah belikan tudung itu ..

Dianne said...

It's been a while since I have dropped in. Sorry! I really like your new-look blog!

And your little girl has grown so much!! She is very gorgeous too ;-).

pasti tdk lama lagi dia bisa panggil mamanya 'ibu' ;-).

Dianne

Zuhaini said...

enggak..? hihi...

tak pa sabar ya.. nak ke ibu pun payah gak tu, alia x lepas2 lagi nih.. duk Abu.. abu.. huhu :)

Sa Rathisa said...

keep it up...bebe ..u can do it....
abu...is still ok jgn rentung dah..haha

Pnut said...

bila tenung muka syafiah ni...akak rasakan mata dia nak macam mata alesya, senyum pun hampir sama..

kesimpulannya mereka berdua comel... nanti nak letak pic alesya ngan syafiah dekat-dekat..nak tgk sama ke dak... pinjam pic syafiah ek...

Alesya skrang pandai oo jerit..pekik memekik je keja dia..suka 'gaduh' ngan abang yang suka mengusik..

Christina Arissa said...

comelnyer safiyah..
Salam peluk cium untuk safiyah yer

suealeen said...

addie:
Ye betulll..





fisa:
Orang besar buat apa pun cam budak kecik pasti nampak pelik.. 





wina:
Comel tapi berat badan masih tidak ideal.





Noina:
Bebudak ni dia sebut sesuatu tu kekadang dia tak maksudkan pun apa dia sebut. Dia bantai je.





Dayah:
Like my hubby said, it is easier to pronounce ‘A’ than any other words.





a.z.r.i.n.a.03.07:
Alamak… bio betull... Knock me on my email will ya, please?





Dianne:
It’s ok, Dianne. Sometimes I’ll be the same shoes like you. How’s everything going over there?





Zuhaini;
Tu sejibik macam Mastura dulu².





Sa Rathisa:
Abu tu kira tinggal sisa je. Lagi teruk dari rentung.. hehehe.





Pnut:
Ooo.. sama cam Syafiah la tu. Suka memekik. Dah ada ke gambo dia orang berdua ni? Tak sabo lak nak tengok.





Christina Arissa:
Dah peluk dahhh!

fajar said...

dia sangat comel.
terharu lihat wajah dia tersenyum

suealeen said...

fajar:
Glad that you share the same feeling. Hanya kita² yang mengerti...

risa said...

apepun memang syafiyah sangat chomel dimataku..kulit dia kemerahan ek..so sweet...akak admire tol tengok dia punye senyuman..
emmm..baby mia pon dah pandah cakap mama...papa..walaupun sebenarnya dia tak tahu panggilan tu kan?
setiap benda baru amat beharga kan sue?

suealeen said...

risa:
Ramai yang cakap dia cam anak mixed bila berjumpa. Betul kak.. setiap benda baru tu terutamanya untuk budak cam Syafiah memang sangat berharga

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin