Dec 11, 2008

Why I blog about her in a new blog...

Quoting words by words from Violet's mom:

To tell why I blog?....well....

To tell you the complete truth I never thought I would ever do something like this.

But surprisingly it has been very therapeutic.

In the first entry I made, I found it almost relieving just to get off my chest how I was feeling and trying to cope in a new world of medical conditions, specialists, hospital life etc which then was something foreign to me.

On top of that I wanted in some way to share our experiences of Violet's health conditions with others; either family, friends or parents starting to go thru a similar journey.

As I first found when I researched these conditions on the net, I struggled to find other peoples stories and experiences, which is what I personally wanted to hear about.

Even if this helps 1 person somehow and shows even though it's not without it's challenges, there can be light at the end of the tunnel. Then this blog will have done its job
.




How true... masa mula² terjadinya peristiwa mendung kelabu pada Syafiah, saya mencari maklumat bagai nak gila di internet ni.

Masih terngiang-ngiang di telinga Dr. IH tak memberikan harapan langsung pada kami. Anak bakal tak kenal ibu bapa, mentally retarded (he didn't mention it but he meant it that way), akan berlaku sesuatu pada kaki tangan si anak lepas setahun... yadda yadda bla bla bla...

Kadang tak cerita langsung. Info banyak saya dapat dengan membaca fail Syafiah sendiri. Pun begitu saya perlu berterima kasih kepada Dr. IH dan teamnya kerana telah berjaya menyelamatkan anak saya pada hari kejadian. Cukuplah saya cerita darahnya tersembur keluar dari mulut dan hidung. Badan berisi terus jadi kurus cekeding.

Betul ke? Takkan tak de harapan langsung?

Saya teruskan pencarian. Susahnye.... Demotivated! Then something happened to Syafiah's reservoir masa bulan 7. Gelembung. Allah swt tunjukkan jalan kepada cerita Noah, Sherman Alexie, Violet, Brittany... Tengok... berapa banyak putih daaa... Dalam banyak² yang paling inspiring adalah cerita Sherman Alexie. Boleh further study in medical lagi... perghhh! Sebenarnya shunt dia tak jadi apa pun cuma slow refilling.

Mungkin 10 bulan terlalu awal untuk menceritakan betapa 'amazing'nya si Syafiah ini. Tapi saya nekad untuk berkongsi dalam main blog saya. Satu aim saya - semoga apa yang saya lalui ni dapat memberikan panduan terutamanya pada emosi si ibu. Bahawasanya anda tidak bersendirian. Saya tak kata saya pandai handle perasaan. Kadang kalah jua. Biasalah perempuan... Emosi masa berpantang paling hebat diuji. Tapi insyaAllah jika kita percaya pada apa yang tertulis di Loh Mahfuz, kita pasti mampu melaluinya.

Yang 'amazing'nya ialah bagaimana kita boleh melihat seorang anak kecil fight for her life. A very tough fighter! Jadi.. untuk apa terus beremosi jika anak sekecil itu lebih boleh menahan sabar, menahan ujian dan alhamdulillah sehingga ke hari ini dapat bertahan dan survive. Saya perlu kuatkan semangat!

Lepas itu saya terfikir... kenapa saya tidak buat blog baru untuk Syafiah? Lebih senang untuk orang mencari maklumat melalui blognya saja dari blog rojak kat sana tu..:P. Berkongsi mengenainya adalah antara perkara terbaik pernah saya lakukan. Tapi satu je.... jiwa kena kental. Nak cerita dalam keadaan sebak pun susah juga. Kena lakukannya secara berfakta. Saya bukanlah seorang pakar neuro tapi jika menceritakannya memberikan sedikit info mengenai dunia perubatan.. why not? Lagi pun ia adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri.

Kita tak tahu untung nasib atau umur seseorang tapi sekurang-kurangnya saya dapat menyumbang sesuatu dan sedikit info pada masyarakat terutamanya orang² yang berada di Malaysia. Kira macam social contribution jugalah.

And that's my main aim!

4 comments:

mammamia said...

Salam....got ur link from sitilina's blog...Semoga adik syafiah terus sihat disamping keluarga..Amin!

suealeen said...

mammamia:
insyaAllah... dia sihat sokmo cuma shunt dia je yang tak sihat...

anyway, thanks for dropping by!

ummu Masyitah said...

terima kasih atas perkongsian ini.

Anonymous said...

[url=http://ebiteua.com/forum54-prostitutki-khmelnitskogo-i-oblasti.html]Prostitutki KHmel`nitckii`[/url]

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin