Jun 30, 2009

Wahai badan, bertahanlah!


Minggu lepas anak² saya dan suami jatuh sakit. Sekarang tinggal lagi saya dan Adam. Tup² Adam terus je dapat selsema tanpa demam.

Sejak saya balik kampung hari tu, badan dah rasa semacam. Tapi masih tidak mahu mengalah. Saya perasan reaksi badan saya naik turun suhunya. Hari Ahad makan 2 ulas durian. So tempting. Lepas tu mak buat kuih, hentam pulut pulak. Telinga dah rasa lain macam. Panas dan berasap.

Semalam ketika online, saya pening sebelah kiri. Hari ni mula² tadi tak pening. Sekarang dah pening kembali di tempat yang sama.

Wahai badan, teruslah bertahan... Jika demam, saya perlu berehat sekurang-kurangnya sehari semalam. Sedangkan anak² memerlukan sokong si ibu untuk makan, membancuh susu, membuat kerja sekolah, memastikan rumah tidak disepahkan atau memastikan mereka melakukan perkara rutin seperti mandi, etc. Ya Allah... sokonglah aku dengan memberikan kekuatan dan kesihatan yang baik, ameen.





15 comments:

Mama Qaseh said...

kak sue,
mula2 bc tajuk ingatkan pasal syafiah. tumpang riso gak..hehehe..

Nway semoga cepat sembuh n kembali bertenaga eh...

Pnut said...

moga cepat sembuh,
mmg musim demam ni..
akak pun last week mc, demam, minggu ni pun masih berlarutan..

yg untung doktor klinik swasta le..
ehhehe

DeLLa said...

kak sue..minum madu campur air panas ok...semoga cpt sembuh..sy alhamdulillah lama dah tak jth sakit..kalo idak..demam kerap sgt..sejak try minum minyak kelapa dara..dah kurang kena jangkitan selsema..sy lg trk..kerap sakit tonsil lg..apa2 pun...kuatkan semangat ok..

fiezaradzi said...

mmg musim la skang nih..suami saya pun batuk2 nih..hopefully xsampai ke demam..
nyway, mg cepat sembuh ye akak... get well soon.. insyaAllah..

Dayah said...

kaksue..saya doakan agar akak leh bertahan..moga terus diberikan kesihatan yg baik...insyaAllah...

betapa susahnya kalau seorg ibu jatuh sakit..ibarat seisi rumah jatuh sakit jugak...

sya said...

kak sue,
memang bila dah ada anak2, terasa penting nya jaga kesihatan kan?

banyakkan berehat.. biar rumah sepah kejap, yang penting badan kembali sihat... :)

p/s: saya add link kak sue, tak pe ye? hehehe

hachi said...

Betullah... Ingatkan Syafiah tadi sbb sue letak gambar syafiah. Anyway.... semoga semuanya ok ye. Kiss untuk syafiah, adam dan mastura ye..

Jiey^Mien said...

Kak Sue, get well soon yea..
Hopefully panas2 badan tu tak melarat.. =)

mirah said...

salam k sue,
moga cepat baik. Minum air masak byk2 ya..

suealeen said...

Mama Qaseh:
Amboi.. risau kat anak saja.. mak tak risau.. majuklah camni!





Pnut:
Saya tak demam tapi kepala jadi weng semacam.. klinik pun tak pi lagi. Yang untung GSK la. Paling kuat pun saya beli panadol.





DeLLa:
Thanks for the tip. Akak ni susah nak sakit sebenarnya tapi kalo dah sakit tu, teruk jugak dibuatnya. Selsema sepanjang tahun ni tak la kena lagi, alhamdulillah.





fiezaradzi:
Hubby akak dah kena dulu dah last week. Dia tu orang paling payah nak MC tapi kalo dah MC tu memang teruk jugalah sakit dia.





Dayah:
Selalunya akak ni kena yang last sekali. Time orang sakit kita dok bertahan. Dah hujung² cam ni mulalah sakit. Betul.. jadi ibu ni kena kuat fizikal dan semangatnya. Kalo tidak, abih kesannya terkena kat orang lain.





sya:
Add le.. I dun mind, dear. Jadi mak ni kena jadi superwoman. Kena ada determination untuk jangan jatuh sakit. Kekadang tu memang sakit tapi masih tak nak mengalah.





hachi:
Hehe.. kena letak gambar kat situ, kalo tidak abih thumbnailnya dia ambil signature saya.. hudus dibuatnya.. Letak gambar Syafiah sebab mesti orang nak tengok muka dia bila masuk sini. Tak gitu?





Jiey^Mien:
Badan tak panas tapi kepala rasa semacam. Ni alhamdulillah dah pulih.





mirah:
Tak lalu nak telan air bebanyak dah ni Mirah. Main paksa diri je ni. Semalam tu angin naik ke kepala. Malam muntah, pagi ni dah ok sket alhamdulillah.

Mama Qaseh said...

x baik majuk2 kak sue...nanti cepat "tua:...huhuhu...

Noina said...

alamak..tak bestnye klu demam kan kak..musim skrg nih..cuaca tak menentu..Moga akak cepat2 sembuh..

suealeen said...

Mama Qaseh:
Hahaha... memang dah tua pun...





Noina:
Memang sungguh tak best... risaukan anak² je ni. Anak sakit tak pe, mak bleh jaga. Tapi kalo mak sakit?

umaralfateh said...

salam.
sembuh dah kak?
moga cempat sembuh dan dimurahkan rezeki

suealeen said...

umaralfateh:
Wsalam.. wahh.. rindunye kat adik sorang ni.

InsyaAllah, Allah swt Maha Mendengar dan Mengabulkan doa hambaNya.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin