Jul 1, 2009

Kentang : Sedikit info dan resepi...

Nutritional Facts About Potatoes

Potatoes are high in vitamin C and potassium. In fact, just 1 medium potato has 45% of the vitamin C and 21% of the potassium our bodies need every day for good health.

Potatoes are also a good source of fiber! Just one serving of potatoes have 12% of the fiber we need every day.

Did you know potato skins also have nutrients. In fact, potato skins contain fiber, potassium, iron, calcium, zinc, phosphorus and B vitamins. That's why it's best to eat potatoes with their skins!

Did you know that one medium potato has almost three times more potassium than one medium orange? No wonder potatoes are so popular - they're nutritious and are a great source of energy! Remember to count 1 medium potato toward your 5 a day. Eating potatoes are a nutritious and cool way to get your 5 a day.


Semalam dalam dok pening kepala tu saya sempat SMS cik somi.

SMS pertama : abang tolong belikan kentang + keju cheddar... tq!
SMS kedua : kentang tu beli 1 kg
SMS ketiga : tambah sket.. susu segar
Dia balas : Okey (jawapan lelaki berkahwin yang tipikal)

Projek pun bermula tengahari tadi lepas Mastura balik dari sekolah.


1 cawan keju cheddar yang diparut, 1 cawan susu segar/rendah lemak dan seangkatan dengannya, 1/2 cawan mentega, lada hitam berperisa secukup rasa (lada hitam saja + garam pun tak pe)

1+ kg kentang tu rebus sampai empuk. Lepas empuk, masa tengah panas tu campur terus dengan bahan² kat atas akan menghasilkan rupanya begini:



Lepas tu si Mastura dan Adam pun beria-ia makan mende alah ni:



Tak sempat pakai baju pun pakcik ni.

Kalau suka bolehlah buat gravy dia. 2 sudu besar mentega dicairkan atas api yang kecil (tambah minyak sket sebab tak nak bagi hangit). 3 sudu besar tepung jagung bancuh dengan sedikit air, kiub ayam dan lada hitam. Lepas tu masukkan ke dalam mentega tadi. Kacau jangan bagi berketul.



Syafiah tak nak makan sebab dia dah makan awal. Bila diberi siap nak muntah lagi. Bila dia kenyang tak de benda lainlah dia buat selain main atau:



Sebenarnya seperti kebanyakan makanan karbohidrat yang lain kecuali nasi, kentang juga mengeluarkan gas (baca selanjutnya di sini). White potatoes are sometimes attributed to the Acidic side and sometimes to the Alkaline side. It depends on people and how much they consume the potatoes. Ni asyik nak buang angin je ni.







p.s. : Tak sedo diri kan saya ni. Dah la baru baik pening, buat smashed potato lagi. Duhhh! Semalam siap muntah lagi sebab angin dah naik ke kepala. Tapi sedap tau smashed potato ni, mungkin sebab letak susu + keju... ada rasa lain sket.

9 comments:

sya said...

hah, baru je nak mintak resepi...
dah ada entry nya... hehehe

boleh lah try...
macam sedap, dan boleh lah keluarkan angin.. hahaha

MelissAziezul said...

huhuhu...cam besh je...
nak try la...(^_^)

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

i selalu buat gini ala2 nak buat shepard's pie..memula masak mince beef/sosej dgn celery & kacang pis. curah dlm conning. then top dgn mash potato tu (my mash potato lebih jahat coz i pakai double cream instead of susu, naya laki ku yg tgh diet tu). then tabur grated cheese. pastu masuk dlm oven or microwave 5-10mins nak bg cheese cair or garing skit.

ni la masakan malas ku di musim winter. i laki bini boleh makan, anak pun boleh makan gak. hehehe..

we all potato tak berangin sgt, tp kalau sweet potato tu mmg la berangin..anak dara i selambe aje kentut2 pastu..mak dia nak join, tp control ayu aa..

Dayah said...

nanti buleh la saya cuba..saya masakan yg kena pakai keju ke, mentega ka..malas skit nak buat..xpandai lak tu..heheh

thks kak sue

SyahNur said...

wow mcm bestnye resepi ni.. mmg blh cube ni utk mykids... diorg mmg suke sgt mkm mashed potatoes!

re: thanx for info tutuworkshop winners! hehe.. br dpt tau drpd awk punye info

DeLLa said...

wah..bleh try ni..selalu ng aisyah yg ready made je..tak berkhasiat kan..huhu

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Sue, leh cuba sbb tak penah tpikir nak wat camni ..kentang asyik2 goweng bulat2 jer cam fries..

Rajin tul carik info..useful tul bagi owg cam kita yg 'M' sket tang tu..

Kerikil Kehidupan said...

smash potato satuuu...sdpnyer sue..rajinnya masak...nak buatlah tuk iman...

suealeen said...

sya:
Asyik buang angin je dari semalam..





MelissAziezul:
Try la budak pun boleh makan..





Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful":
Wahh.. best. Bleh try ni.. tq for the recipe. Janji anak bleh makan.





Dayah:
Akak kalo ada keju ni berhantu sket.





SyahNur:
Heh.. dah sangka mesti tuan badan pun tak berapa perasan dia pun dapat hadiah. :P





DeLLa:
Tak susah buat ni.. sonang yo. Tak makan banyak masa pun.





a.z.r.i.n.a.03.07:
Saya plak jarang goreng kentang ni.. Cari info tu memang my habit.





Kerikil Kehidupan:
Tak rajin la. Tu sebabnya buat mashed potato. Lagi pun anak pun boleh makan. Good carbo!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin