Jul 13, 2009

Her 7th tooth was out yesterday..





It was canine@cuspid on her right side. I could see another 3 teeth on the way to come out. They are both lateral incisors and a canine too. No photos as it is so hard to ask her to open her mouth. *Baiknye anak mak, demam pun idak*

No wonder she has always bitten her fingers. I want to sooth them by teether, unfortunately, she couldn't hold it. The layout is not that good but better wait till she grows older when she has her permanent teeth.







p.s. : One of my junior is taking an A-level to pursue her dream to be a dentist. Even uncle A's girlfriend is a dentist and promised us for FOC family dental treatment. Perhaps one day, I'll meet and ask them to make correction on Syafiah's teeth.

8 comments:

sya said...

ouch! sakitnya kena gigit..
sama lah darwisy.. kalau nak tumbuh gigi, menggigit je kerjanya..

bukan gigit yang besar, gigit halus tu.. aduiii.. memang sakit..

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

anak dara i dah 14months+, but still no teeth..apa leh buat late teether cam mama dia gak.

rasa jealous lak...

mirah said...

Khadijah baru nak keluar teeth no 5. Patutlah lately suka benar menggigit/ tarik nipple masa breastfeed dia. Dulu pun masa nak kaluar 2 gigi ata dia tu, memang sakit sungguh kena gigit sampai kena cubit dia tau sebab taknak lepas. Heheh pastu kalau kita tepuk sket kononnya pukul/marah dia lah kan kat paha dia, dia pun sama tepuk paha dia balik. tak pun dia pukul mirah balik..

Pnut said...

ishkkk rajin sunguh mak syafiah ni, siap cari pic gigi lagik...

Alesya ada 4, hisap susu pun suka gigit puting...meleleh-leleh keluar susu dia...

Annsyifa said...

sakit tumbuh gigi..
dah tua masih sakit lagi..
gigi geraham baru nak tumbuh..
arghh...

Noina said...

Nabila dah 8 gigi kak Sue..4 atas 4 bawah..hurmm..ada gigi lagi susah nak bagi makan..pandai pulak dia tutup rapat mulut dia ngan gigi dia..huhu..nak bagi makan pun payah..

Dayah said...

gigi..gigi saya sgt tak cantik susunannya..dulu masa kcik2 lawa bukan main, bila besaq. tertolak2 sampai hat depan ni berlaga, berebut tempat.. nak pakai apa ka nama tu ..braces..?? takpa ..tak suka la...syukur alhamdulillah.. ada byk gigi lagi utk makan, walaupun depa dok berebut tempat..hehee

gigi SI pun dah byk..episod menggigit masa BF tu dah mangli dah...

suealeen said...

sya:
Pastu mesti siap ada bunyi kan..





Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful":
Tak pe lambat asal ada. Lambat sket nak rosaknya (orang tua la kata).

Anyway, corrected age Syafiah sepatutnya 16 months sebab dia bayi pramatang.





mirah:
Kita ni tak tahu bila gigi dia keluar tu bukan sebab apa – sebab tak demam. Tetiba je merengek lebih. Bila check rupanya keluar gigi.





Pnut:
Memang habit saya bab² kesihatan ni, kak. Tu yang saya cari gambar. Bab geget putting susu tu yang geram tu. Selalu la kena ganti.





Annsyifa:
Gigi bongsu akak belum keluar.. camne tu?





Noina:
Syafiah lak cam takut je nak guna gigi dia tu untuk makan.





Dayah:
Samalah kita, Dayah. Gigi serabut! Dulu kecik elok. Bila baru bersalin gigi tu pi bawak basikal. Accident tersagat gigi. Langsung gigi ni pi ke depan. Kesan dia pun ada lagi. Mesti orang ingat gigi akak ni ke depan sebab pacifier. Tapi dak la. Pasai kecik² dulu buaih sangat!

Tapi reka letak gigi Syafiah memang bentuk dia tak cantik dari la lagi. Tu yang macam dah terbayang bila dia dapat permanent teeth tu rupa gigi dia camna.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin