Jul 9, 2009

I have to let them go...

at least for the time being..

Sebelum saya meroyan, saya nak letak gambar la:


Dalam rumah ni WAJIB ada pasta - macaroni, spaghetti, linguini. Pastu wajib ada - garlic granules, oregano leaves, mixed herbs, dll. Semalam buatkan macaroni with tomato paste + squids. Tak tahu nak bagi nama apa sebab resepi sendiri. Adeh.. dah la posa ari ni dengan crime partner.


Anak teruna saya ni memang ikut betul citarasa ibunya. Kalo pergi makan² tak susah nak pesan makanannya. Cari je masakan yang ada pasta. Gerenti dia makan punya.


Suka betul tarik baju sampai nampak pusat.


Gambar² Syafiah pagi tadi. Happy je dia sepanjang hari ni.


Ok! Abaikan tatabahasa + susunan ayat luahan perasaanku ini. Tersangat cacatnya. Sambung meroyan... among my dreams are to:

Work
It has been 2 times I've tried to get back to work but failed due to the admittance of Syafiah in the hospital. The 1st one was a very high pay. However, her shunt was infected. I've no choice but to quit as it was the longest stay in the hospital. We've been in the ward for 12 days.

The 2nd one was with a friend. This friend of mine is a principal to my daughter's kinder now. I worked there for a while. Syafiah returned to the hospital. After discharging, she was continuously vomiting. I've to take care of her at home. Quit again.

After that, I realized that my life wouldn't be the same anymore. I was a very hard worker. Perhaps a workaholic! God sent me signals several times and I understood them very well. When I take care of my daughter by myself, she's fine. The shunt is fine too. Allah swt knows the best for both of us! I'm slowly learning the fact that I've to stay at home for the time being. Dok rumah pun kerja jugak.. unfinished business!


Study
I really want to be a student again. Recently, I met my old buddies - Anis, Ainuddin, etc. Anis is a friend from the same IPT. She is planning to continue her Master, while Ainuddin is in UK furthering his study too. Ainuddin was my school classmate.

This feeling hits me again until every night my friends would appear in my dreams, wearing uniforms. The scenes are in my old schools and an institution where there are so many students passing by.

Dear partner, if you ever read this, I've always said to you, in my giggles and my laughs, that I want to further my study especially in oversea. Perhaps you're not aware how true it is.


Have Our 4th Child
Every time I look into my children's faces and other babies, this hunch of having our new addition hits me again. I'm ready, but I realize that our pocket is not that ready. Perhaps my health is not ready too.


Oh! Ada lagi yang lain, cukuplah meluahkan perasaan. Tak semua benda boleh dicapai dalam hidup ini. Tapi tak semestinya saya akan terus melupakannya. Dan mungkin saja saya boleh memandang hidup ini dengan pandangan dari sudut yang lain. Ya.. sudut yang lebih positif! Mesti ada hikmahnya.

Tak kerja mungkin saja nak ada bisnes sendiri (who knows!). Mungkin Allah swt nak saya sendiri yang asuh anak saya, bukannya babysitter/maid. Tak study formal boleh study informal (like what I'm doing now). Permohonan secara lisan untuk hamil lagi ditolak mungkin ada hikmah lain. Mungkin kalau ada sekarang ni tak dapat tumpukan sepenuh perhatian pada Syafiah. Takleh la saya nak beat Glenn Doman cipta cara baru nak didik anak.. hehe. berangan! Banyak hikmah tersembunyi yang tidak diketahui.

Albert Einstein once has said, "Only a life lived for others is a life worthwhile" <-- ayat nak sedapkan hati sendiri.








p.s. : Ah! Daku terlalu memandang 'padang' orang lain. Sedangkan belum tentu ia baik untukku!

17 comments:

knv said...

oh kalau ikut hati, memang banyak perkara nak achieve dalam hidup ni.

it is so true most of things that we are doing are not so much for us, but for the people around us.

i think that's the real reason for living.

it's not so much about us. it's about the others.

nadnye said...

hmm... kadang-kadang banyak perkara yang berlaku ada hikmah yang Allah sahaja yang tahu..
The sacrifice u made for your family akan dibalas juga...
Just look and see... be patient..
Sebab tu syurga letak bawah kaki ibu bukan bapa

Lady of Leisure said...

kak sue punya impian sangat berbeza dengan saye.. hehe..
ayah saye n husband ajak sambung wat master tapi saye tak nak..

sebelum kawin saya benti keje sbb cecita nak jadik surirumah..

life mase study dulu adalah antara mende yg saye paling tak rindu..

wakaka...

sbb tu la kot nickname saya 'lady of leisure'

walau apa pun keinginan yg kak sue ada untuk belajar esp sangat bagus.. kalau lah saya ada keinginan tu mesti ayah n husband saya happy.. tapi apakan daya..

takpe kak, kalau tak leh study full time, buat part time..
mmg betul apa kak sue kata, setiap apa yg terjadi tu ada hikmahnya..
hikmahnya ialah kak sue dapat jaga sendiri anak2 instead of bagi orang lain jaga..

itu pun sebenarnya rezeki Allah bagi jugak kak, sbb ramai ibu2 kat luar sana nak jaga sendiri anak2 tapi kadang tu tpaksa bekerja membantu meringankan beban suami..

betul kata knv, kinda agree.. kalau kita buat ape2 untuk orang lain terutamanya yg tersayang, hidup akan lebih bermakna.

:-)

being a fulltime housewife is a noble job indeed..

fiezaradzi said...

mmg tul akak..kdg2 perkara tu kite xsedar, tp Allah lebih tahu yg ne trbaik utk kite..
mg akak mdapat yg tbaik dalm hidup..juga utk family akak..

Mama Qaseh said...

saya lak since dh ade anak nie..terasa mcm malas keje..nk dok umah jaga anak jer..huhuhu..

tp rasional thinking kena keja laa..penat2 belajo sampai dpt degree tp x keje..(padahal utang loan blom abih byr lg..hehehe)

Kujie said...

selalu ingin punya impian...ttp...entah...di depannya mcm biasa...tak de yg nak diimpikan...

pelik

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Sue, tunggulah hikmah tu datang dan masa tu baru kita akan rasa syukur yang amat sangat...

sya said...

yaa betulll..
tak semestinya apa yang baik untuk orang lain, baik juga untuk kita. jalan kita yang terbaik adalah jalan yang berada depan mata kita.. yang mengikut haluan hidup kita dan apa yang kita ada.. (ish, jangan 'lari ikut lane orang.. :P') berdoa banyak2 supaya diberikan apa yang terbaik untuk kita.. :)

p/s: "Permohonan secara lisan untuk hamil lagi ditolak". tak tahan baca tuh... hehehehe

Jiey^Mien said...

Byk impian..
Byk harapan..
Masih kemas tersimpan..
=)

mirah said...

K sue, sebab itu kita kena sentiasa melihat pada kemampuan, keadaan, logiknya situasi di mana kita berada. Hidup ini bukan untuk diri kita sendiri shja tapi bersama suami dan anak-anak.. Rezeki masing-masing berbeza. namun saya pasti tiap apa yang baik kita hajati pasti dipermudahkan.. :)

Dayah said...

wah..wah..wah..tajuk entry kita hampir sama..saya diinspirasikaoleh kaksue ke kaksue diinspirasikan oleh saya..heheh..lawak ja..

kaksue..nanti ajaq la saya psl macaroni, spaghetti, linguini. garlic granules, oregano leaves, mixed herbs, dll.saya ni mmg kampung..tak reti makan/masak mcm ni..

mirah said...

ya saya nak tahu juga. Husband saya tak suka western food, maka saya dah lama tak try masak. Sesekali tringin,mana tau lepas ni saya masak sedap, dia suka pulak ke..hehhee..

ibuVouge said...

sama ye dapur kita..semua benda tu pun mesti ada di rumah saya

reason saya ...senang nak masak, then boleh simpan lama..saya suka anak anak dan hubby makan 'air tangan ' saya, tapi kekadang tuntutan kerja buat tak sempat nak hidang makanan tipikal melayu.


saya pun suka create resepi sendiri

insyaALLAH..ada hikmah tu

Intan @ mama ammar said...

sue, itu mmg signal yg sgt clear nampaknya. Sihayt je Syafiah sepanjang jagaan su. tak pa la su, takda yg lebih seronok drp anak2 yg dijaga ibu sendiri, aku ada pengalaman mak aku tak kerja dan kemudia kerja, yg kemudian tu sgt miserable ok.

suealeen said...

knv:
Kadang diri kita sendiri kita abai untuk pastikan kita take part dalam hidup orang lain.





nadnye:
Anak saya selalu nak switch. Katanya ibu plak la pergi keje, ayah dok rumah. Hahaha!





Lady of Leisure:
Oh.. kalo diberi pilihan mestilah hubby akak nak akak bantu dia ringankan beban kewangan. Tapi memang takleh.. Bila pk balik kalo keje pun, anak 3 orang ni kena bagi orang lain bela. Silap hb memang sama je expensesnya jika akak tak keje cam sekang ni. Cuma mungkin ada sket lebihan kot untuk akak spend untuk diri sendiri.





fiezaradzi:
Amin! Kekadang kita terlalu fikir untuk jadi orang lain kan.. seriously sape yang tak pernah fikir.. Eh orang tu keta besar, kita ni dok camtu jugak.. ahhh!





Mama Qaseh:
Ha.. tu la one of the reasons.. ada obligation yang melibatkan RM ni.





Kujie:
Complacentkah? (tak faham ayat kak Jie sebenarnya.. muehehehe!).





a.z.r.i.n.a.03.07:
Saya pernah rasa betapa manisnya bersabar kemudian Allah swt membuka hikmah itu. Tapi tulah.. there’s something in my chest.. rasa sangat menyesakkan..





sya:
Kalo lari ikut lane orang takut tak mampu kejar je. Nak² lagi orang tu Rabuan Pit ke..

Kadang akak gurau dengan husband, "Harus saya create borang kalo camni". Hahaha.. borang permohonan.. kalo tak dapat jugak harus kena paksa!





Jiey^Mien:
Jiey pun simpan for the same reason kan..





mirah:
Ya betul tu. Kekadang rezeki datang dalam bentuk yang berbeza.. Manusia je yang alpa dan tidak bersyukur.





Dayah:
Akak dapat inspirasi dari Dayah la. Nak lagi mood nak luahkan perasaan tu ada. Ala.. akak ni orang kampung jugak.. Lidah ni ja import dari Itali.. hahahahaha.. perasan!





mirah:
Pasta ni boleh simpan lama dan tak rosak. Nak masak pun mudah. Nanti akak upkan resepi taram²anku itu.. Taramlah sebab ikut lidah orang Malaysia :P. Hubby suka makan yang simple waktu malam ni sebab dia on diet.





ibuVouge:
Masakan Melayu leceh sket la nak sediakan + ambil masa yang lama sampai lenguh lehiaq makcik kat dapoq.





Intan @ mama ammar:
Hah.. yang tu aku tak sangkal. Aku dah bleh nampak. Kalo aku keja, anak² & rumahtangga aku akan jadi miserable.

addie said...

background syafiah yg membiru tu mcm dia berada kat awan.

suealeen said...

addie:
Kalaulah saya terror photoshop!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin